Pasikeitėm. Greičiau reaguojame ir keičiame dalykus komandoje - nuolatiniai pokyčiai tapo HR specialistų ir vadovų kasdienybe. Lanksčiausi tapo ištvermingesni ir stipresni, greičiau prisitaikydami ir beveik nepatirdami arba patirdami minimalius finansinius nuostolius. Bendradarbiavimas organizacijos viduje bei su išorės partneriais išaugo net kelis kartus - pastebėjau šį pokytį savo aplinkoje.

2021 m. „Deloitte Global Human Capital Trends“ tyrimo rezultatai parodė, kad 60% vadovų tapo svarbu pasiruošti nežinomoms ateities situacijoms, lyginant su ankstesniais duomenimis, kurie rodė, kad anksčiau vadovai buvo linkę numatyti organizacijos kryptį ir garantuoti procesų įgyvendinimą pagal nustatytus standartus. Taigi šiuo metu efektyvi lyderystė veikia per ugdomąjį vadovavimą (koučingą), komandiškumą ir darbuotojų “puoselėjimą” padedant jiems mokytis ir adaptuotis. Komandų vadovai yra tie, kurie geriausiai gali pastebėti savo komandos potencialą, kuris žmogus geriausiai gali atlikti vieną ar kitą užduotį. Tai parodo, kad atpažinę darbuotojo augimo potencialą ir gebėjimą adaptuotis, organizacijos turėtų stengtis atskleisti ir lyderių potencialą.

Į 2021-uosius metus, visas pasaulis žengė su viltimi turėti šviesesnį rytojų, ir naujomis tendencijomis, kurios liks net ir pasibaigus pasaulinei pandemijai. Kokios tendencijos vyraus ir į ką reikėtų atkreipti ypatingą dėmesį?

Nuotolinio darbo galimybė

Jei dar 2019-ais metais nuotolinio darbo galimybe galėdavo džiaugtis mažuma, tai 2021-aisiais, suteikę nuotolinio darbo galimybę, įgysime ne tik konkurencinio pranašumo, bet ir pritrauksime talentų, nepriklausomai nuo jų gyvenamosios vietos.

2020 metais nuotolinis darbas tapo daugelio kasdienybe, leidęs palaikyti verslo procesus, išsaugojęs ne vieną darbo vietą, ir svarbiausia, užtikrinęs darbuotojų saugumą. Tiek mes kaip darbdaviai, tiek organizacijos personalas pastebėjome nuotolinio darbo teikiamą naudą, pasvėrėme trūkumus ir priėjome prie mums svarbių išvadų.

Lankstus darbo grafikas, galimybė dirbti nepriklausomai nuo gyvenamosios vietos, sutaupytas laikas ir pinigai dėl išvengtų spūsčių ar išlaidų pietums, be abejonės motyvuoja organizacijos personalą rinktis bent iš dalies nuotolinį darbą. Na, o galimybė įgyti konkurencinio pranašumo, tarptautinė talentų rinka ir bent iš dalies sutaupyti nuomos kaštai (galimybė rinktis mažesnius ofisus) verčia apie naujoves susimąstyti ir mus, darbdavius.

Kvalifikacijos kėlimas bei nuolatinis mokymasis

Tai - viena iš reikšmingiausių žmogiškųjų išteklių tendencijų. Viena iš priežasčių, lėmusių tokią tendenciją - skaitmeninimas. Naujosios technologijos pakoregavo prekių ir paslaugų pardavimo ir pirkimo įpročius, todėl sparčiai besivystanti technologinė ir skaitmeninė pažanga skatina pasenusius personalo turimus įgūdžius pakeisti naujais. Norint konkuruoti rinkoje, tiek personalui, tiek mums darbdaviams labai svarbu vadovautis viso gyvenimo mokymosi požiūriu, suvokti žmogaus ir naujųjų technologijų bendradarbiavimo svarbą, bei norą daryti tuos pačius dalykus visais skirtingais įmanomais būdais, tam kad būtų pasiektas geriausias įmanomas rezultatas.

Human Resources Today pateikė tris pagrindines kvalifikacijos kėlimo galimybes:

Duomenų raštingumas (angl. Data literacy)

Tai vis didesnį populiarumą įgaunantis terminas, ypatingai dabar, kai išgyvename gausų duomenų amžių. Duomenų raštingumas leidžia priimti strateginius verslo sprendimus, kurie yra grįsti duomenų analize ir jų interpretacijomis. Duomenų raštingumo dėka organizacijos saugomi duomenys tvarkomi tam, kad būtų pasiekiami išsikelti organizacijos tikslai. Surinkti duomenys ir jų organizavimas leidžia patobulinti įvairius organizacijos procesus nuo klientų aptarnavimo iki personalo gerovės darbo metu.

Verslo įžvalgos

Skirtingai nuo duomenų raštingumo, verslo įžvalgos esmė - duomenų analitika ir procesų optimizavimas. Verslo įžvalgos padeda suprasti ko reikia verslui, kad verslas funkcionuotų tinkamai. Tai gali būti verslo procesų tobulinimas, organizacijos politikos pokyčių vykdymas, naujųjų technologijų įvedimas į procesus ir kt.

Skaitmeninė integracija

2021-ais metais, skaitmeninė integracija dar labiau nei bet kada anksčiau išryškins savo aktualumą, ypatingai dėl populiarumą įgavusios nuotolinio darbo galimybės. Šie įgūdžiai padidins mūsų efektyvumą, prisidės prie žmogiškųjų išteklių strategijos įgyvendinimo, o tai be abejonės darys teigiamą įtaką verslui.

Darbuotojų sveikatos apsauga

2019 metais draudimo kompanijos „Gjensidige“ tyrimo duomenys parodė, kad sveikatos draudimu Lietuvoje darbdaviai yra apdraudę kas dešimtą žmogų. Tikėtina, kad po visą pasaulį sukrėtusios pandemijos, vis daugiau darbdavių suskubs pasirūpinti darbuotojų sveikatos gerove, atkreipdami dėmesį ir į psichinę žmogaus sveikatą.

Lygybė ir tolerancija

Jei iki šiol dar buvo patiriami nesusipratimai ir diskriminacijos atvejai darbo aplinkoje, tai 2021-aisiais, tokių atvejų turėtų kiek įmanoma sumažėti. Tai paskatins ne tik pasaulį sukrėtę įvykiai ar nauji vėjai politiniame gyvenime, bet ir jaunųjų kartų tolerantiškas požiūris į kiekvieną individą.

Individualūs žmogiškųjų išteklių sprendimai

Jaunųjų kartų atstovai keičia nusistovėjusį požiūrį ir į darbą vis dažniau žiūri iš vartotojo perspektyvos. Ateityje būsime priversti prisitaikyti ir lanksčiai žiūrėti į individualius darbuotojų poreikius. Vis dažniau tenka pastebėti – tam, kad būtų užtikrinta teigiama darbuotojo patirtis darbo aplinkoje, turi būti suasmenintos darbuotojui skirtos naudos, darbo specifika ir darbo vietos galimybės. Jaunoji karta vis labiau pažymi savo individualumą, kas tinka vienam - nebūtinai tiks kitam, todėl svarbu suprasti – norint, kad darbuotojai pasiektų geriausių rezultatų darbe, būtina suteikti kiekvienam individualias darbo sąlygas. Jaunųjų kartų atstovams ypatingai svarbus bendradarbiavimas ir grįžtamasis ryšys, kai tuo tarpu vyresnės kartos yra pratusios prie hierarchinių darbo santykių, todėl mūsų pareiga išspręsti skirtingų kartų bendradarbiavimo ir darbuotojų patirties darbo aplinkoje klausimą.

2021-ieji metai iš mūsų pareikalaus ypač analitinių, bendradarbiavimo ir kūrybiško problemų sprendimo įgūdžių. Laukia išties darbingas metas, tačiau prognozės teigiamos - išmatuojamas darbo rezultatas ir teigiama įtaka organizacijoms.

Šaltiniai: HR Trend Institute, Deloitte Global Human Capital, Human Recourses Today, Finance Online, Ted Talks, Gjensidige.